piątek, 20 maja 2011

Przewrotnie :P

Kto wierzy, że to jutro :P mało czasu już mu zostało. Tymczasem tematycznie- muzycznie mój kochany Kawałek Kulki. Ich płyta nie nudzi mi się już od ponad roku. Do zobaczenia jutro po 18!

czwartek, 19 maja 2011

Lody bananowe

Bardzo proste, a radość dziecka bezcenna. Zresztą mały pomocnik sam obsypywał cukiereczkami. Przepis następujący : obrać banana, pokroić na 3 części, nabić na patyczki np od szaszłyków, zamrozić na papierze,  gorzką czekoladę roztopić na parze, maczać zamrożone banany i szybko posypać cukiereczkami bo czekolada momentalnie zastyga. Smacznego!

wtorek, 17 maja 2011

Drożdżówki z rabarbarem

Sezon na rabarbar czas zacząć, nie jestem jednak pewna bo mało znalazłam informacji na temat jak silnym alergenem jest rabarbar. Trzeba sprawdzić na własnej skórze, jednych uczuli, innych nie! Tak czy inaczej pomysł na pyszne drożdżówki jest :P Silni alergicy mogą zastąpić go po prostu jabłkami. Rabarbar ugotowałam na parze i sami zobaczcie jaka jest różnica w barwie musu. Polecam ten sposób gotowania gdyż warzywa i owoce nie tracą swoich wartości odżywczych i zachowują swój kolor.


Składniki na ciasto( to samo ciasto co na wieniec drożdżowy ) :
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki soli morskiej ( użyłam zwykłej)
  • 3 łyżki cukru
  • 1 szklanka letniej wody
  • 2 i 1/2 łyżeczki suszonych drożdży instant ( użyłam ok 10 g drożdży zwykłych)
  • 1/4 szklanki oleju 
+ mus rabarbarowy : rabarbar( 2 długie łodygi), cukier trzcinowy, cukier z prawdziwą wanilią
+ kruszonka : 2/3 szkl. mąki pszennej, 1/3 szkl. cukru, 75g margaryny bezmlecznej, cukier z prawdziwą wanilią
+ 3 jajka przepiórcze do posmarowania brzegów.

Wymieszać przesianą mąkę, sól, cukier. Do wody dodać suche drożdże i mieszać przez chwilę aż się rozpuszczą, ze świeżymi drożdżami trzeba zrobić zaczyn ( odlać 1/4 szkl. wody, dodać łyżeczkę cukru i łyżeczkę mąki, odstawić w ciepłe miejsce pod przykryciem, odczekać aż zacznie się pienić). Zaczyn dodać do reszty wody. Wodę z drożdżami wlać do mąki razem z olejem . Wymieszać łyżką, następnie wyrabiać ręką lub hakiem do ciasta drożdżowego przez około 8 - 10 minut, aż będzie gładkie i nie będzie się kleiło( podsypałam trochę mąką bo ciasto na początku kleiło się do rąk, ale po dłuższym wyrabianiu przestaje się kleić) Wyjąć ciasto na stolnicę i wyrabiać przez minutę, uformować kulę, włożyć ją do czystej większej miski (ciasto podwoi objętość), wysmarowanej olejem, przykryć folią i wstawić do lodówki na jedną noc lub maksymalnie na 4 dni.
W dniu pieczenia…wyjąć ciasto z lodówki, wyłożyć na stolnicę i uformować kulę. Zawinąć w folię i odłożyć na 20 minut.
Rabarbar umyć i wyszorować lekko szczotką, pokroić, nie obierając ze skórki na 1cm kawałki. Gotować na parze ok 15-20 min. Ugotowany rabarbar wymieszać z łyżką cukru trzcinowego i ok. pół paczki cukru waniliowego z prawdziwą wanilią. 

Kruszonka : Wymieszać wszystkie składniki dodając drugą połowę cukru waniliowego. Palcami rozdrobnić na grudki różnej wielkości. 


Ciasto podzielić na 8 równych części, z każdej z nich zrobić gładką kulkę, zawijając boki pod spód i ułożyć na blaszce, na papierze do pieczenia. Kulkę spłaszczyć dnem szklanki i pozostawić do napuszenia na ok 30 min. Brzegi kulek posmarować roztrzepanymi jajeczkami, nałożyć mus i posypać kruszonką. Piec ok 30 min w temperaturze 180 st.C. Smacznego!

niedziela, 15 maja 2011

A po deszczu...

...idziemy na ślimaki. Takie Zosiowe, małe ogródkowe hobby :P

sobota, 14 maja 2011

Placek marchewkowy z kokosową masą


Przerwa na blogu była, ale znów powracam do żywych :P na dobry początek coś słodkiego : ciasto marchewkowe. Skorzystałam z przepisu pinkcake, zamiast zwykłych jajek użyłam przepiórczych. Chociaż ciasto nie wiele mi urosło, w smaku było pyszne i co najważniejsze bez żadnego zakalca. Następnym razem wypróbuję również przepis pinkcake na wegańskie ciasto marchewkowe. 

Składniki cytuję za autorką z małymi modyfikacjami :
  • 1 szklanka tartej marchewki (na drobnych oczkach, ale nie na miazgę)
  • 1 szklanka mąki gryczanej (użyłam pół na pół z pszenna)
  • 1 niepełna szklanka brązowego cukru (w tym waniliowy)
  • 6 jajek przepiórczych
  • 1/2 szklanki oleju
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
+  mleczko kokosowe, cukier

Jajka ubić z cukrem, dodać olej. Marchewkę zmieszać z sypkimi i połączyć z jajkami. Wylać na blaszkę 20x20 cm ( moja była większa) wyłożoną papierem i piec w  temperaturze180 °C przez 25-30 minut.
Mleko kokosowe wstawić wcześniej na kilka godzin do lodówki, po oddzieleniu się gęstej części na górze, wyjąć ją i ubić z odrobiną cukru( wg gustu). Wystudzone ciasto przekroić i przełożyć masą kokosową. Schłodzić w lodówce. Smacznego!

Krasny ludek

Studenci

Gdyby nie obecność dzieci wtopilibyśmy się w tłum...ten tydzień upłynął pod znakiem Juwenaliów. A jest we Wrocławiu takie jedno miejsce, które tygrysy lubią najbardziej ( dosłownie tygrysy :P) czyli wyspa słodowa, gdzie w tym roku odbywają się koncerty i inne imprezy. I my tam dziś byliśmy! Jak dzieci? Wspaniale! Od dziś wiemy, że idealnie nadają się na masowe imprezy.  Popcorn w dłoń, uśmiech na twarzy i przemykamy wśród dziwolągów.
p.s Darku dziękujemy za śliczne zdjęcie.

poniedziałek, 9 maja 2011

Weekend

Był cudownie ciepły, miły, pełen planów i nadziei (o planach będzie wkrótce!). Taki weekend był konieczny po tygodniu pełnym zgrzytów, małych kłótni, matki urobionej po pachy i ojca wracającego późną porą. Taki weekend doładowuje baterie na cały następny tydzień. Oby ten tydzień był lepszy niż poprzedni!

niedziela, 8 maja 2011

Ja chcem z tą cinką śpiewać...

Oto panna Zofia w całej swej odsłonie, gdy widzi kamerę od razu pędzi do celu. Tańce, hulanki, swawole- owszem, ale tylko pod warunkiem, że widzi swoją twarz na przekręconym ekraniku kamery. Repertuar na dziś : Zuzia!
p.s W pewnym momencie Tato przekręca ekranik do siebie, a nie widząc dziewczynki trudno razem śpiewać :) 


LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...