Strasznie się ucieszyłam gdy zobaczyłam ten przepis na stronie dziecisawazne.pl. Dzieciaki mi ostatnio trochę chorują i robimy kuracje jaglane :) Wypróbowałam go natychmiast i od razu polecam go Wam. Bo naprawdę jest godny polecenia. Mokre, pyszne ciasto o słodkim smaku z bakaliami. Palce lizać. A jakie zdrowe!!! Przepis cytuję za autorką z moimi modyfikacjami i...
Życzę Wam zdrowych i pogodnych Świąt Wielkanocnych. Smacznego "jajka".
- 1 szklanka kaszy jaglanej,
- 3 – 4 łyżki zmielonych płatków owsianych lub mąki owsianej( ja użyłam otrębów owsianych)
- 2,5 szklanki soku jabłkowego( użyłam pełnych 3 i jeszcze podlałam pod koniec wodą)
- 1 łyżka ekstraktu z wanilii lub mielonej wanilii,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- szczypta imbiru
- garść pokrojonych śliwek,
- garść jagód goi lub żurawiny
- dodałam jeszcze kilka kandyzowanych wiśni, garść ziaren sezamu sezamu i słonecznika.
Kaszę jaglaną dokładnie wypłukać, przelać wrzątkiem i ugotować na małym ogniu, pod przykryciem w soku jabłkowym. Ziarna sezamu i słonecznika podprażyć na patelni. Następnie dodać do kaszy drobno pokrojone suszone owoce, cynamon, imbir, wanilię, oraz otręby owsiane. Wszystko dokładnie wymieszać.
Gotową masę przełożyć do wysmarowanej oliwą i wyłożoną papierem formy. Uformować w formie i udekorować. Piec około 30 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 180°C. Wyjmować z foremek po całkowitym ostudzeniu.
Smacznego!
Zapraszam do dołączenia ciasta do akcji Słodka Wielkanoc Alergika na Durszlaku. Wiele osób ucieszy taki keks:)
OdpowiedzUsuńudał sie znakomicie i ta czadowa dekoracja , fiu fiu
OdpowiedzUsuńŁadny, przyznaję, choć nie jestem amatorem jaglanki, miło się patrzy na taki wypiek. pozdrawiam
UsuńŚwietny pomysł na przemycenie jaglanki ;) A jaki elegancki dekor! ;)
OdpowiedzUsuńjaglanka jest bardzo zdrowa, dlatego powinno się z niej robić różne smakołyki i je... jeść, pozdrawiam
UsuńWiesz, naprawdę świetny ten keks. Koniecznie do wypróbowania!
OdpowiedzUsuńOoo, ja od dłuższego czasu się czaję na ciasto z kaszy jaglanej, bardziej myślałam o zmieleniu jej na mąkę, ale Twój keks wygląda tak świetnie że zrobię go najpierw :D
OdpowiedzUsuńNo, to mnie bardzo zaciekawiło:)
OdpowiedzUsuńDziekuje za przepis - zrobilam keks w piatek i zajadalam sie nim przez weekend :) Jestem fanka jaglanki z bakaliami, ktora jadam na cieplo na sniadanie, ale w takiej wersji kasza jaglana smakuje jeszcze inaczej.
OdpowiedzUsuńNiecierpliwym odradzam proby podjadania, zanim ciasto wystygnie (co oczywiscie chcialam zrobic :), bo dopiero na zimno jest zwarte i mozna je kroic.
Treściwy i zdrowy keks.. imm.. napewno do wypróbowania :)
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis!
OdpowiedzUsuńWygląda smacznie ;) Uwielbiam migdały, muszę spróbować :)
OdpowiedzUsuńŚlicznie udekorowany ten twój keks.
OdpowiedzUsuńDołączyłam, bo wychodzi na to, że ja też mam problem z Maleństwem i dietą :/
OdpowiedzUsuńCieszę się, że Cię znalazłam :)
Pozdrawiam i do zobaczenia!
jakiej firmy jest ta kasza? wszyskie, ktore`sprawdzałam mają w składze śladowe ilości mleka
OdpowiedzUsuńKupuję kaszę firmy Kupiec, powiem szczerze, że na opakowaniu nie ma składu bo kasza to kasza. Być może niektórzy producenci umieszczają informację o śladowych ilościach mleka bo te same maszyny które paczkują kaszę służą do pakowania mlecznych produktów i chcą się w ten sposób ubezpieczyć.
Usuńwow pychaaaa! jutro robię, zwłaszcza, że jestem zakochana w kaszy jaglanej! mniaaam
OdpowiedzUsuńno i dziś wyszły skazowe place na twrzy mojego bobofruta:(
Pozdrawiam i proszę o więcej przepisów!
niestety nie miałam ekstraktu z wanilii i użyłam aromatu, przez co piecze mnie zgaga :( No i zamiast kaszy jaglanej zrobiłam keks z jęczmiennej...smakowita, nawet mąż pochwalił ;)
OdpowiedzUsuńSKorzystałam z przepisu, ale że sama już podobnie kombinowałam, to polecam więcej dodatków kolorowo - smakowych, tj cynamon i np kakao. KTo może, niech doda rodzynek.
OdpowiedzUsuńJA następnym razem dorzucę też otręby.
DZiękuję za przepis, bo gotowanie kaszy w soku to rewelacyjny pomysł. DODatki w zasadzie wg uznania. Musi się udać.
Rzeczywiście wygląda smakowicie :) mają również problem z dietą znam wiele ciekawych przepisów bezglutenowych :) ostatnio moim pociechom zaserwowałam te kawowe beziki z prażonymi orzechami http://wrzacakuchnia.pl/przepisy/ciastka/kawowe-beziki-z-prazonymi-orzechami/ również serdecznie polecam :)
OdpowiedzUsuńA jak dlugo bedzie zjadliwy taki keks? Czy mozna go zrobic wczesniej i do swiat przechowac w lodowce? I jeszcze jedno czy skladniki sa podane na mala czy wieksza keksowke?
OdpowiedzUsuńPo ilości wpisów widać, że przepis przypadł do gustu.
OdpowiedzUsuńA czy sok jabłkowy to może być taki z kartonu słodzony czy z sokowirówki? Pytam bo te z kartonów są zwykle obleśnie słodkie.
OdpowiedzUsuńJa użyłam soku jednodniowego jabłkowego, takiego surowego. Można użyć z kartonu ale radziłabym rozcieńczyć wodą. To prawda że są przeraźliwie słodkie.
Usuń