poniedziałek, 20 czerwca 2011

Pulpeciki na parze z cukinią

Co raz częściej gotuję na parze, z czego jestem bardzo zadowolona. Na początku ciężko było całej rodzinie przyzwyczaić się do smaku warzyw i mięsa gotowanego na parze ale to była kwestia czasu. Dziś bardzo lubimy i cenimy sobie ten sposób przygotowywania potraw. Te pulpeciki są chyba najprostsze z możliwych i idealne nawet dla maluszków. Bardzo mięciutkie, rozpływają się w ustach. Do zagęszczenia użyłam Sinlaca, którego podaje mojej młodszej córce od jakiegoś czasu. Świetnie sprawdza się jako baza do wielu różnych dań dla niemowlat oraz : placków, zupek, klopsików, deserów, ciasteczek itd.

Składniki :
  • ok. 400g mięsa mielonego drobiowego
  • cukinia 
  • marchew
  • Sinlac
  • pieprz, sól do smaku
  • jako dodatek : curry- będą wtedy lekko orientalne

Do miski wrzucić mięso mielone, cukinie ze skórką oraz marchew starte na małych oczkach. Dodać 8-9 płaskich łyżek Sinlaca. Przyprawić solą i pieprzem.Wymieszać.Ulepić małe kuleczki i gotować na parze ok 15-20 min. 
Smacznego!

4 komentarze:

  1. Bardzo dobre sa te pulpeciki. Zrobiłam je i wracam do nich co jakiś czas. Dzieciom moim też smakują bardzo. Są mięciutkie. Pyszne. Pozdrawiam i dziekuję za taki wspaniały przepis

    OdpowiedzUsuń
  2. A można Sinlac czyms bardziej dostępnym zastąpić? :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pycha! Zamiast cukinii dodałam brokuł i kaszkę kukurydzianą, bo nie chciały się formować. Dziekuję za przepis :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...