Ciekawy sposób na urozmaicenie ryżu. Sezon kalafiorowy trwa więc korzystajcie. Nawet świeżo upieczone mamy powinny spróbować( oczywiście stopniowo wprowadzając większe ilości i obserwując dziecko) gdyż wbrew teorii iż kalafior wzdymającym warzywem jest, to co może działać wzdymająco na mamę, nie musi działać tak na dziecko. Inspiracje znalazłam na cudownym blogu Weganie.
Składniki :
- torebka ryżu Basmati
- pół młodego kalafiora
- świeża natka pietruszki
- sól, pieprz, curry do smaku
- oliwa z oliwek
Kalafior umyć, podzielić na mniejsze różyczki. Gotować na parze lub w wodzie ale tak by był lekko twardawy. Ja gotowałam 20 min na parze. Ryż ugotować i dokładnie odcedzić. Włączyć piekarnik na 200° C. Kalafior rozłożyć na blaszce do pieczenia, skropić oliwą, posypać curry, solą i pieprzem. Piec ok. 25 min. Wymieszać kalafior z ryżem i dodać posiekaną natkę pietruszki. Doprawić do smaku.
Smacznego!
bardzo pyszne to urozmaicenie.
OdpowiedzUsuńFajne. Lubię i ryz, i kalafior!
OdpowiedzUsuńAle kalafior...? Przecież jest on mocno wzdymający i bardzo możliwe, że spowoduje pojawienie się lub nasilenie kolek u dziecka.
OdpowiedzUsuńRadzę jeść go z umiarem!!!
Ależ oczywiście, że z umiarem...najlepiej próbować po jakimś czasie i w małych ilościach.
OdpowiedzUsuńRYŻ to: OCZYWISTOŚĆ !! *****
OdpowiedzUsuńSą to tzw. NISKIE węglowodany, tj. do 26% wzrostu.