wtorek, 8 lutego 2011

Krem szpinakowy z indykiem i jajkiem przepiórczym

Udało mi się przekonać moją córkę do tej zupy. Bo naprawdę jest pyszna, chociaż kolor niektórych przeraża. Bez zabielania, czysta zieleń :) Powoli przemycam do mojej diety ząbek czosnku i cebulę. Na razie z pozytywnym wynikiem.

Składniki :
  • ok 500g szpinaku ( użyłam sprasowanego, mrożonego)
  • bulion warzywny lub mięsny ok 2l ( wciąż robię tylko na marchewce, pietruszce i indyku)
  • plaster cebuli
  • ząbek czosnku
  • 3 średnie ziemniaki
  • jajka przepiórcze ugotowane na twardo
  • sól, pieprz  inne przyprawy naturalne ( pasuje bazylia)
  • 2 łyżki margaryny bezmlecznej
Ugotować wywar z marchewki i pietruszki pokrojonej w kostkę oraz kawałka indyka ( gotuję z piersi indyka). Dodać sól, pieprz i inne przyprawy.  Gotować ok 20 min na małym ogniu.
Na margarynie zeszklić cebulę pokrojoną w kostkę, dodać czosnek pokrojony lub wyciśnięty przez praskę. Poddusić chwilkę. Dodać szpinak i dusić na małym ogniu ok 15 min( do miękkości szpinaku). 
Przełożyć warzywa z patelni do wywaru i gotować razem ok 5 min, wyjąć mięso, pokroić na kawałki i dodać z powrotem do garnka. Całość zblenderować. Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i gotować jeszcze 15 min.
Jajka przepiórcze wrzucić do wrzątku na 3 min by ugotowały się na twardo. Obrać skorupki. Podawać z kremem.
Smacznego!

2 komentarze:

  1. hej Asiu, właśnie odkryłam Twoje blogi;) Bardzo podobają mi się Twoje przepisy-na pewno niejeden wypróbuję:))
    pozdrawiam serdecznie i zapraszam do siebie:)
    Justka

    OdpowiedzUsuń
  2. No właśnie Hania tak ma, ze jak coś jest zielone, to z góry zakłada, ze jest "be". Szkoda. :-) Musze poczekać trochę.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...