Idealny do sałatki jarzynowej. Nie poczujecie różnicy między sojonezem a zwykłym majonezem. Przepis podejrzałam TU ale go zmodyfikowałam. Przepis wielkanocny specjalnie dla Mamy Zosi :P.
Z okazji Świąt Wielkiej Nocy chciałabym życzyć najlepszego wszystkim odwiedzającym mojego bloga.
Składniki :
- 200 ml śmietany sojowej( można użyć szklankę mleka jak w przepisie oryginalnym)
- sól, pieprz ziołowy do smaku
- łyżka octu jabłkowego
- pół łyżki musztardy
- 1,5- 2 szklanki oleju( dodałam 1,5)
Śmietanę sojową wraz z octem i przyprawami zmiksować, po chwili pojawi się piana i wtedy dodajemy musztardę ciągle miksując. Po około 10 minutach miksowania zaczynamy dodawać olej, należy go lać bardzo powoli, bardzo cienkim "ciurkiem". Miksujemy jeszcze około 15 minut. Powinien nabrać konsystencji nieco lżejszej niż majonez, gotowy schładzamy w lodówce.
Dziękuję! Kochana jesteś. Przepis przyda się na pewno bo sałatka już pokrojona:)
OdpowiedzUsuńaaa!:)) sojonez!:)) świetna nazwa!
OdpowiedzUsuńWesołych Świąt Asiu dla Ciebie i całej Waszej Rodzinki!
Justka