Sezon na rabarbar czas zacząć, nie jestem jednak pewna bo mało znalazłam informacji na temat jak silnym alergenem jest rabarbar. Trzeba sprawdzić na własnej skórze, jednych uczuli, innych nie! Tak czy inaczej pomysł na pyszne drożdżówki jest :P Silni alergicy mogą zastąpić go po prostu jabłkami. Rabarbar ugotowałam na parze i sami zobaczcie jaka jest różnica w barwie musu. Polecam ten sposób gotowania gdyż warzywa i owoce nie tracą swoich wartości odżywczych i zachowują swój kolor.
Składniki na ciasto( to samo ciasto co na wieniec drożdżowy ) :
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki soli morskiej ( użyłam zwykłej)
- 3 łyżki cukru
- 1 szklanka letniej wody
- 2 i 1/2 łyżeczki suszonych drożdży instant ( użyłam ok 10 g drożdży zwykłych)
- 1/4 szklanki oleju
+ mus rabarbarowy : rabarbar( 2 długie łodygi), cukier trzcinowy, cukier z prawdziwą wanilią
+ kruszonka : 2/3 szkl. mąki pszennej, 1/3 szkl. cukru, 75g margaryny bezmlecznej, cukier z prawdziwą wanilią
+ 3 jajka przepiórcze do posmarowania brzegów.
Wymieszać przesianą mąkę, sól, cukier. Do wody dodać suche drożdże i mieszać przez chwilę aż się rozpuszczą, ze świeżymi drożdżami trzeba zrobić zaczyn ( odlać 1/4 szkl. wody, dodać łyżeczkę cukru i łyżeczkę mąki, odstawić w ciepłe miejsce pod przykryciem, odczekać aż zacznie się pienić). Zaczyn dodać do reszty wody. Wodę z drożdżami wlać do mąki razem z olejem . Wymieszać łyżką, następnie wyrabiać ręką lub hakiem do ciasta drożdżowego przez około 8 - 10 minut, aż będzie gładkie i nie będzie się kleiło( podsypałam trochę mąką bo ciasto na początku kleiło się do rąk, ale po dłuższym wyrabianiu przestaje się kleić) Wyjąć ciasto na stolnicę i wyrabiać przez minutę, uformować kulę, włożyć ją do czystej większej miski (ciasto podwoi objętość), wysmarowanej olejem, przykryć folią i wstawić do lodówki na jedną noc lub maksymalnie na 4 dni.
W dniu pieczenia…wyjąć ciasto z lodówki, wyłożyć na stolnicę i uformować kulę. Zawinąć w folię i odłożyć na 20 minut. Rabarbar umyć i wyszorować lekko szczotką, pokroić, nie obierając ze skórki na 1cm kawałki. Gotować na parze ok 15-20 min. Ugotowany rabarbar wymieszać z łyżką cukru trzcinowego i ok. pół paczki cukru waniliowego z prawdziwą wanilią.
Kruszonka : Wymieszać wszystkie składniki dodając drugą połowę cukru waniliowego. Palcami rozdrobnić na grudki różnej wielkości.
smakowicie wyglądają:) jestem fanką kruszonki!;)
OdpowiedzUsuńbuziaki!
Ale mi zrobiłaś ochotę....mniam :-)
OdpowiedzUsuńOblizuję się i tak myślę, że mam wszystkie składniki! :-)
OdpowiedzUsuńi to mi się podoba. Lecę jutro po rabarbar. Mam tylko nadzieje, że nie uczuli. Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńOstatnio użyłam sklarowanego masła do wypieków i ogólnie przez parę dni i jej nie wysypało. Robienie samemu jest pracochłonne ale jest gotowe takie z Mlekowity tylko jeszcze nie nabyłam.Polecam mamom!
OdpowiedzUsuńBułeczki zrobię na pewno..
Aniu :Dzięki za podpowiedź, masz rację, samemu robienie takiego masła jest bardzo pracochłonne, więc śmiało można poszukać i kupić, jedynym minusem kupnego jest cena :/
OdpowiedzUsuńTata Zosi : trzymam kciuku by nie uczulił!