poniedziałek, 4 kwietnia 2011

Pieczony kurczak Nigelii

Tym kurczakiem naprawdę można się najeść, a smak kolejnego kęsa w ogóle się nie nudzi. Znalazłam ten przepis Nigelii i byłam zdziwiona, że się nadaje. Zrezygnowałam tylko z anyżu. Kurczak wyszedł bardzo aromatyczny i miękki.

Składniki na marynatę :
  • 4 łyżki stołowe syropu klonowego 
  • 2 łyżki stołowe sosu sojowego
  • 2 łyżki stołowe oleju roślinnego
  • laska cynamonu ( użyłam pół łyżeczki sypkiego)
  • 2 gwiazdki anyżu( pominęłam)
  • 6 ząbków czosnku (nie obranych) 
  • 250ml soku jabłkowego ( użyłam z kartonu)
Zamarynować mięso i wstawić na noc do lodówki. Następnie wyłożyć do dużej formy, razem z marynatą. Piec ok. 1h w 200 st.C. W połowie pieczenia kurczaki odwróciłam na drugą stronę.
Smacznego!

2 komentarze:

  1. mmmmm...super wygląda!:) myślisz,że zamiast syropu klonowego można by użyć miodu?
    pozdrowienia!
    J.

    OdpowiedzUsuń
  2. dotblogg : z miodem problem może być w konsystencji, jeśli uda ci się to dobrze rozmieszać w marynacie, żeby nie było takich glutków to pewnie. Chociaż w smaku miód jest inny niż syrop klonowy.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...