Ciasteczka przepyszne, rozpływające się w ustach, pięknie pachnące i natychmiast znikające. Kiedyś znalazłam w internecie przepis oryginalny na portalu pychotka. pl. Ale od jakiegoś czasu robię małą modyfikację z wodą różaną . Kosztuje grosze(ok 5-6zł) a przydaję się w kuchni i nie tylko. Ja osobiście używam ją do pielęgnacji twarzy. I jest świetnym tonikiem :P
Składniki na dwie blachy ciasteczek
• 125 g mąki
• 50 g cukru pudru
• 75 g margaryny bezmlecznej
• 1 żółtko
• 125 g mąki
• 50 g cukru pudru
• 75 g margaryny bezmlecznej
• 1 żółtko
• szczypta soli
• łyżeczka wody różanej
• łyżeczka wody różanej
Margarynę schłodzić w lodówce, wyjąć, starannie posiekać z przesianą mąką. Dodać cukier puder, wodę różaną, oddzielone żółtko, szczyptę soli i szybko zagnieść ciasto. Uformować kulę, zawinąć w przezroczystą folię i włożyć na godzinę do lodówki.
Ciasto wyjąć, rozwałkować placek grubości mniej więcej 3 mm, podsypać mąką lub użyć foli do rozwałkowania Foremką wykrawać ciastka różnego kształtu. Blachę wyłożyć pergaminem, ułożyć ciastka.
Piec około 10 minut w temperaturze 180ºC.
Ciasto wyjąć, rozwałkować placek grubości mniej więcej 3 mm, podsypać mąką lub użyć foli do rozwałkowania Foremką wykrawać ciastka różnego kształtu. Blachę wyłożyć pergaminem, ułożyć ciastka.
Piec około 10 minut w temperaturze 180ºC.
Smacznego!
A gdzie tę wodę różana kupujesz?
OdpowiedzUsuńdragonfly : kupilam w sklepie Kuchnie Swiata. Pewnie w takich eko sklepach tez jest.
OdpowiedzUsuńI że nie było mi wiadomo, że bloga drugiego masz:D
OdpowiedzUsuńZezuluś : aaaa bo już miałam go porzucić ale żal mi było :P Więc ogłosiłam reaktywację :)
OdpowiedzUsuńO, Kwiatożerca nam tu wyrósł cichaczem;)
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
UsuńW tym przypadku nuda i brak różnorodności matką wynalazków...
Usuńjakich margaryn bezmlecznych używałaś?
OdpowiedzUsuńUżywałam głównie margaryny "Zwykłej" z Kruszwicy. Taka czerwono- złota.
OdpowiedzUsuń