środa, 2 lutego 2011

Kluski śląskie


Prościej się nie da. Ziemniaki, mąka i olej. Proporcje bywają zmienne, wszystko zależy od ziemniaków. Ugniatane ciasto nie powinno się kruszyć i być raczej gładkie. Przepyszne z sosem koperkowym.

Składniki :
  • 6 średnich ziemniaków
  • 6 płaskich łyżek mąki ziemniaczanej
  • odrobina oleju lub oliwy
+ sos koperkowy : szklanka bulionu( np wywar z warzyw lub mięsa na zupę), łyżka mąki, świeży koperek.


Ugotować ziemniaki z odrobiną soli, następnie rozgnieść je i ostudzić. Dodać mąkę ziemniaczaną i odrobinę oleju. Wyrobić ciasto i uformować kluski. Gotować w osolonej wodzie chwilę od momentu wypłynięcia na powierzchnię wody.

Dodać mąkę do zimnego bulionu, wymieszać dobrze, by nie było grudek. Zagotować na małym ogniu aż zgęstnieje. Koperek opłukać, wysuszyć i posiekać. Dodać do gęstego bulionu. 

Smacznego!

2 komentarze:

  1. Ja ze Śląska jestem i u nas jednak kluski robi się bez oleju. A robi się tak: ugotowane i przeciśnięte przez praskę ziemniaki lekko zbijamy w misce. następnie dzielimy "ciasto" na 4 części, jedną wyjmujemy i w to miejsce wsypujemy ziemniaczaną. Czasem gdy ciasto nie chce się kleić, można dodać jajko.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...