piątek, 11 marca 2011

Tarta ze szpinakiem, kurczakiem i ziemniakami.

Są gusta i guściki. Mi to danie nie podeszło. Mojemu mężowi wręcz przeciwnie. Może będzie dla was natchnieniem do zrobienia innej wersji tarty słonej. Polecam jednak wypróbować na spód ciasto francuskie( sprawdźcie skład gotowego ciasta francuskiego z Lidla- będziecie miło zaskoczone :P) tak jak np TU.


Składniki :
  • ciasto francuskie lub ciasto na tartę z TEGO przepisu
  • paczka mrożonego szpinaku 
  • pierś z indyka
  • 2 średnie ziemniaki
  • 2-3 plastry sera z mleka koziego
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz do smaku i inne przyprawy
  • sos sojowy
Przygotować ciasto.
Indyka pokroić w małą kosteczkę i dusić na patelni dodając odrobinę wody i sosu sojowego( można tylko na wodzie). Na drugiej patelni podusić szpinak dodając wyciśnięte ząbki czosnku oraz przyprawy. Dusić do momentu aż odparuje woda i szpinak będzie "papką". Ziemniaki pokroić na cienkie plasterki.
Wyłożyć ciasto na formę, następnie wyłożyć szpinak, plasterki ziemniaków i indyka. Posypać solą i pieprzem. Ułożyć porwane plasterki sera koziego. Zapiekać w temperaturze 180stC ok 30 min. Ciasto francuskie zapiekać wg instrukcji na opakowaniu.
Smacznego!

3 komentarze:

  1. Zaintrygowałaś mnie tym ciastem francuskim z Lidla - muszę się mu przyjrzeć ;)

    A tarta wygląda bajecznie

    OdpowiedzUsuń
  2. czuję, że moje guściki zachwyciłyby się taką tartą.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...