Kolejny szybki sposób na obiad z mięsa mielonego. Okazuje się, że opakowanie kupnego ciasta francuskiego nie zawiera nic ( no oprócz jakiś substancji konserwujących- ale tego czasem nie da się uniknąć) czego nie wolno na diecie bezmlecznej. Uwaga : sprawdźcie zawsze skład! Więc teraz duże pole do popisu bo z ciasta francuskiego można zrobić wiele pyszności również na słodko.
Składniki :
- 200-300g mięsa mielonego z indyka
- cebula, czosnek
- inne warzywa np. marchew, brokuł, cukinia.
- zioła :pietruszka, koperek, bazylia
- sól, pieprz do smaku
- opakowanie ciasta francuskiego ( można zrobić samemu takie ciasto używając margaryny bezmlecznej lub oleju)
Cebulę obrać, pokroić w kostkę i lekko zrumienić na oleju. Dodać mięso mielone, warzywa pokrojone lub starte na tarce. Dusić na małej ilości oleju i wodzie do momentu aż cała woda wyparuje. Dodać zioła, można dodać czerstwą bułkę namoczoną w wodzie. Farsz rozdrobnić blenderem( nie trzeba ale ja tak lubię).
Ciasto francuskie pokroić na prostokąty, na jedną stronę położyć farsz i zamknąć jak książkę. Zlepić boki i widelcem zrobić kreseczki. Piec w piekarniku w 180st.C ok 15-20 min do momentu zarumienienia.
Smacznego!
och zjadłabym teraz takiego pierożka:)
OdpowiedzUsuńuściski
J
Ja mam zamiar zrobić je pojutrze. Czy brokuły najpierw podgotować czy wrzucić surowe?
OdpowiedzUsuńMonika
Monika : warto je trochę podgotować, bo pierożki pieką się bardzo krótko.
OdpowiedzUsuńmąż kupił ciasto francuskie bez mlekopochodnych, ale z alkoholem etylowym w składzie. użyć czy poszukać innego ? proszę o radę, bo waham się...
OdpowiedzUsuń