niedziela, 20 marca 2011

Pierożki z mięsa mielonego

Kolejny szybki sposób na obiad z mięsa mielonego. Okazuje się, że opakowanie kupnego ciasta francuskiego nie zawiera nic ( no oprócz jakiś substancji konserwujących- ale tego czasem nie da się uniknąć) czego nie wolno na diecie bezmlecznej. Uwaga : sprawdźcie zawsze skład! Więc teraz duże pole do popisu bo z ciasta francuskiego można zrobić wiele pyszności również na słodko. 

Składniki :
  • 200-300g  mięsa mielonego z indyka
  • cebula, czosnek
  • inne warzywa np. marchew, brokuł, cukinia.
  • zioła :pietruszka, koperek, bazylia
  • sól, pieprz do smaku
  • opakowanie ciasta francuskiego ( można zrobić samemu takie ciasto używając margaryny bezmlecznej lub oleju)

Cebulę obrać, pokroić w kostkę i lekko zrumienić na oleju. Dodać mięso mielone, warzywa pokrojone lub starte na tarce. Dusić na małej ilości oleju i wodzie do momentu aż cała woda wyparuje. Dodać zioła, można dodać czerstwą bułkę namoczoną w wodzie. Farsz rozdrobnić blenderem( nie trzeba ale ja tak lubię). 

Ciasto francuskie pokroić na prostokąty, na jedną stronę położyć farsz i zamknąć jak książkę. Zlepić boki i widelcem zrobić kreseczki. Piec w piekarniku w 180st.C ok 15-20 min do momentu zarumienienia.

Smacznego!

4 komentarze:

  1. och zjadłabym teraz takiego pierożka:)
    uściski
    J

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja mam zamiar zrobić je pojutrze. Czy brokuły najpierw podgotować czy wrzucić surowe?
    Monika

    OdpowiedzUsuń
  3. Monika : warto je trochę podgotować, bo pierożki pieką się bardzo krótko.

    OdpowiedzUsuń
  4. mąż kupił ciasto francuskie bez mlekopochodnych, ale z alkoholem etylowym w składzie. użyć czy poszukać innego ? proszę o radę, bo waham się...

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...