środa, 16 marca 2011

Placuszki bananowe z jabłkiem

Świetne placuszki. Przepis znalazłam w Kuchni Agaty ale trochę go zmodyfikowałam. Proszek do pieczenia wydał mi się zbędny, pominęłam sok z cytryny a od siebie dodałam jeszcze jabłko starte na grubych oczkach i łyżeczkę cukru. Bo to nasz podwieczorek był więc miało być słodko.

Składniki (na ok. 10 sztuk):
  • 75 g mąki pszennej
  • 75 g mąki pszennej razowej
  • 1 dojrzały banan
  • 1 jabłko
  • szczypta cynamonu
  • 2 łyżki stopionego masła ( dodałam 2 łyżki masmixu w butelce)
  • szczypta soli
  • łyżeczka cukru
  • 1/2 szklanki wody( lub mleka roślinnego)  plus tyle, aby uzyskać z ciasta konsystencję gęstej śmietany
W misce połącz suche składniki ciasta. Banana obierz, rozdrobnij dokładnie widelcem na jednolitą papkę. Wymieszaj wodę z bananami i stopionym masłem, następnie połącz wszystkie składniki, dodając tyle płynu aby uzyskać ciasto o konsystencji gęstej śmietany. Dodać starte na grubych oczkach jabłko. Placuszki smaż na rozgrzanej teflonowej patelni (nie trzeba używać tłuszczu). Podawaj ciepłe z konfitura, syropem klonowym lub golden syropem.

4 komentarze:

  1. i znów sie zrobiłam głodna :)

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo podoba mi się ten przepis:)wykorzystam go:)
    uściski
    J.

    OdpowiedzUsuń
  3. Placuszki zjedzone, były nieprzyzwoicie pyszne:) Jutro dla gości piekę cisto kokosowo-malinowe. Jakby nie Twój blog uschłabym z głodu. Wielkie dzięki!!!

    OdpowiedzUsuń
  4. Placuszki zrobione i zjedzone. Tyle, że bez jabłka, bo moja Mała uczulona :(

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...